maanantai 8. huhtikuuta 2013

3vrk

Tänään leikkasin pikkuisten kynnet ekaa kertaa. Se oli helppoa kuin heinän teko :) Takakynnet leikkasin, kun olivat maitobaarissa, etukynnet, kun maitobaarin jälkeen nukkuivat.
Vuorokauden painonnostokisassa ovat olleet ylivoimaisia tuo miesvähemmistö ja Izzie.
Pentujen painot 3vrk (painon nousu eilisestä):
Yang 508g (+48g)
Bailey 482g (+44g)
Izzie 529g (+66g)
McDreamy 517g (+67g)
McSteamy 531g (+68g)
Grey 503g (+52g)

Tänään aloitetaan Bio Sensor-ohjelma. Olen tätä nyt jo kahdelle pentueelle tehnyt, B-pennuille se jäi kyllä kesken ;D Eli:

Yhdysvaltain armeijan kehittämän Bio Sensor-ohjelman, tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Pentujen hermoston kehitys on hyvin aktiivista 3-16 vuorokauden iässä, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Samanaikaisesti Bio Sensor hyödyttää pentua myös sosiaalistamisen kannalta, ja menetelmä totuttaa pentua käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin, ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa.

Bio Sensor-ohjelman on tutkittu vaikuttavan pentujen kehitykseen muun muassa seuraavilla alueilla:
- hermoston varhaisempi kehitys
- parempi kardiovaskulaarinen suorituskyky
- parempi vastustuskyky fyysisille sairauksille
 - parempi ongelmanratkaisukyky

Bio Sensor-ohjelma suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä. Ohjelman ärsykkeet eivät kuulu sen ikäisen pennun luontaisesti kohtaamiin ärsykkeisiin. Ohjelmaa ei toisteta useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään kaikki viisi kohtaa läpi:

1. Kosketusärsyke
Kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä pumpulipuikolla. Ei ole väliä ilmaiseeko pentu tuntevansa ärsykkeen vai ei. Kesto 3-5 sekuntia.

2. Pystyasento (pää ylös)
Pidetään pentua molemmissa käsissä niin, että se on pystyasennossa, pää hännän yläpuolella. Kesto 3-5 sekuntia.

3. Pystyasento (pää alas)
Kuten edellä, mutta pää alaspäin. Kesto 3-5 sekuntia.

4. Selkäasento
Pidetään pentua selällään kämmenillä. Kesto 3-5 sekuntia.

5. Lämpöärsyke
Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle pyyhkeelle. Ei estetä pentua, jos yrittää ryömiä pois alustalta. Kesto 3-5 sekuntia.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Onko tuosta Bio sensor -ohjelmasta julkaistu tutkimusta/artikkeli jossain eläinlääketieteellisessä lehdessä? Olis ihan mielenkiintoista lukea tarkemmin millaisella tutkimusasetelmalla menetelmän vaikutusta on tutkittu, miten noi edut on osoitettu ja onko pystytty osoittamaan, että edut kantais myös myöhempään elämään...

    Löysin tällaisen artikkelin (http://breedingbetterdogs.com/pdfFiles/articles/early_neurological_stimulation_en.pdf) jossa puhuttiin kuitenkin aika pitkälti myös sosiaalistamisesta ja läpi elämän tapahtuvasta erilaisten kokemusten tarjoamisesta, mutta ei oikeastaan selkeästi kerrottu miten Bio Sensor -ohjelma vaikuttaa myöhempään kehitykseen... Eikä tuossakaan oikeastaan varsinaisesti käsitellä mitään tutkimusta yksityiskohtaisemmin, että miten on tarkkaan ottaen tehty nämä johtopäätökset.

    VastaaPoista
  2. Niin ja onnea pennuista! :D En ollut huomannutkaan, että ne oli jo syntyneet.

    VastaaPoista